commissions
in architecture
sculptures drawings resumé inspiration contact home

Railway Station and Office Building, Hilversum , Netherlands

In the facade of the station holographic glass is installed in a circular window.
Once a day sunlight from this window reaches two gilt columns in the hall.

Architect of the station Jan van Belkum and Joost van Santen received the 'Brunel Award' for outstanding visual design in public railway transport, a 'Special Award' in support of the best Integration of Modern Art into the Railway.


Once a day a light spectrum derived from a circular window reaches a gold column in the hall.


station
Front of the station with the circular window.

window
The window with reflections of the holographic sheets.


top
Tower of the office building. Gilt needle and light sculpture
.
A gilt needle penetrates the tower at the north side of the complex. The needle is designed in analogy with to the gold columns in the hall. The needle is surrounded by holographic glass. At the floor level the needle transforms into a light sculpture with mirror. The colours of the holographic glass are reflected in the mirror of the sculpture.


A gold needle penetrates the tower at the north side of the building.



Inside the needle is transformed into an object of art.


top
The object with mirror.




The windows with holographic glass in the tower are reflected in the mirror of the object.



canteen top
The object of art in the canteen.

DATA


Title:  Light Events

Description: In the hall of the station holographic glass is installed in a circular window. Once a day coloured light from the window reaches two gild columns. These two columns are an important facet of the design.
Analogous to the gild columns is a golden needle is erected at the top of the tower. The needle is surrounded by windows with holographic glass. The needle penetrates the tower. At the floor level of the canteen, the needle is transformed into a mirrored light sculpture. The colours of the holographic glass are reflected in the mirror of the sculpture. Needle, holographic glass and sculpture form part of the same light installation.

Once a day coloured light from the holographic windows in the tower reaches the street outside the station.

These special sunlight events in environment, hall and tower are the essence of this project.

Building: Combined Railway Station and Office Building
Completed:  1998
Project duration:  2 years
Medium:  daylight, sunlight, mirrors, metal, holographic glass, wood
Location:  Hilversum, the Netherlands
Architect:  Ir. J. A. van Belkum, Arcadis bv
Project manager:  Rail Infrabeheer
Commissioning Agency:  Rail Infrabeheer
Budget:  euro 50.000,--
Remarks:  The project has been developed in close collaboration with architect Jan van Belkum.

Jan van Belkum, architect of the station, and Joost van Santen received the 'Brunel Award' for outstanding visual design in public railway transport. A Special Award in support of the Best Integration of Modern Art into the Railway.



top

 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
commissions
in architecture
sculptures drawings       resumé inspiration contact home
houd voor id "top_nav" weergegeven