commissions
in architecture
sculptures drawings resumé inspiration contact home

ING Bank Head Office, Amsterdamse Poort Amsterdam, Netherlands
In collaboration with colleague Judigor

The Head office of the ING Bank Amsterdamse Poort, designed by architects Mr. A Alberts and Mr. M. van Huut, is renowned as a sublime example of organic architecture with integrated art.

The integrated light art by artists Joost van Santen and Judigor brings sunlight deep inside the building, creating awareness of the cosmic movements of the sun. The installed reliefs and objects are autonomous works of art. At the same time they are part of installations in which sunlight phenomena such as the summer solstice occur. These potential phenomena are present in the form of expectation, even if one is not there to observe them as they occur, enhancing the quality of the environement.

gebouw
ING bank Amsterdamse Poort

cross
Cross-section tower E with light well


Each tower has its own orientation towards north-south.

Summer solstice in all 10 towers.
June 21, summer solstice, sunlight will reach the lowest point of the walls of the light wells. These spots are marked by mirror objects. Each tower has its own mirror design. The shapes of these objects are consistent with the overall design of the building; unformed in tower A (birth), exuberant in the D and E towers (growth and blooming), increasingly expressive in the I tower. (A new beginning). The colours of the mirrors are chosen in harmony with the colours of the wells.

ingingtop
Tower I. Summer solstice June 21

 

Reliefs.
A number of the light wells are crowned by polished brass and copper reliefs, facing the sun,
reflecting sunlight deep into the building.



Relief tower C.

In the Light Laboratories of the Technical University of Delft was examined how sunlight enters the light wells at the shortest day of the year (Solstice). The shape of the reliefs is determined by this encounter of sunlight and the building. Every single point of the relief is touched by sunlight even on the shortest day of the year (Solstice). The lower edges of the relief form the 'Winter Line'.

ing ingtop
Sunlight entering the light well on December 21 at different times of day.

ing ing
On the shortest day the sun will reach all panels of of the relief.

In this light lab was also examined how sunlight enters the wells at the equinoxes of spring and autumn. (March 21 and on September 21). In towers D and E the lower edges of the relief is formed by this 'Spring/Autumn Line'. On these dates the sunlight touches every point of the relief above this line.

ing
Winter and spring/autumn lines of the relief of tower D

 

Tower A.
The light well of tower A is crowned by a brass relief. Its lower edge is defined by the 'Winter Line'. On the shortest day of the year, sunlight touches every single point of the relief. At the centre of the relief, which points due north, are two elegantly curved silver mirrors. Their reflection touch the water surface of the pond in the internal street.

ing ingtop
Curved silver mirrors reflect sunlight at the floor of the interior street.

Tower B.
The light well is crowned by a polished brass relief, facing the sun.
Three curved coloured mirrors are mounted at different angles. Sunlight reflected by one of the mirrors will always reach the inner walkway. Once a day at noon reflected sunlight of one of the mirrors covers a line that runs north-south across the floor of the inner walkway, lighting the 'River Rock' which is on this line. The rock of white carrara marble was found in a river bed, deposited there by glaciers during the ice age. An aluminium reflector with a magenta coloured coating is placed behind the rock, giving the rock a reddish glow.
ingtop
Relief and three bent mirrors strips. Reflected sunlight reaches the floor of the internal street.

top ingtop
11:00 am and noon. The reflection and north-south line.

Tower C.
Relief and the sculpture 'The Embryo of Light'.
Staggered brass strips are placed against the top of the glass-roofed well, crowning the well like a chain. Gold coloured light is reflected down into the well. A narrow curved mirror strip, placed horizontally, complements the relief. Its forms a striking contrast with the golden relief, like a silver piece of jewellery. Once a year light of this mirror strip reaches reaches the 'Embryo of Light' a light sculpture in the pond of the ground floor.

ing


ing ing
Sculpture 'Embryo of Light' in pond. Relief and reflection tower C.

Towers D and E.
Reliefs of polished copper and brass are mounted at the upper-wall of the wells. The bottom edge is defined by the 'Spring Line'. Within the reliefs the 'Winter Line' can be seen. At the inner walkway the schulptures 'Nadir Rocks' are installed.

Because of the height of the towers mirrors are placed on the stairways. It helps to create a special light moment, when once a year reflected sunlight reaches the Nadir Rocks.
ingtoptop
Once a year sunlight reflected by the mirror ellipse reaches the sculptures 'Nadir Rocks'.

ing
Relief tower D

ing
Relief tower E




The Nadir Rocks
The Nadir Rocks are installed along the inner walkway in D and E towers. The rocks were formed by splitting one large boulder of Belgian blue stone. The two parts were placed opposite each other. At eye level the rocks were cut at a 45-degree angle covered by a mirror. People approaching along the inner walkway will see the light from the sky, 30 meters higher, reflected in these mirrors.

nadir nadir
Light connects towers and Nadir Rocks.

nadir ingtop
In the mirrors one sees the sky 30 meters above.


Tower F.
The relief of tower F 'Streaming Light' is inspired by the water flow in the pond below. Curved narrow strips of polished copper are fixed to the wall of the well. The strips have a slightly corrugated surface. Seen from the internal street they light up, catching the light of the sky entering through the glass roof.


ing ing
Bent polished brass mirror strips reflect the light from the footlight above.

ing ingtop
Light well and brass curved mirror strips. Solstice mirror tower F.


Tower H.
'Sunlight Events' every day. Sculptures 'Light Organ' and 'Spirala'.
Nine curved silver mirrors strips, fixed to the ear of the light well, compose a sculpture called 'Light Organ'. Each of the silver strips reflects long strips of sunlight onto the walls of the light well, reaching the sculpture 'Spirala' at the inner wlkway once a day. The sculpture is a 6-metre height brass object. Its soaring shape symbolizes the new beginning of the seasonal cycle in accordance with the building's formal design.

ingingtop
Light reflections of each of the mirrors of the 'Light Organ' reach the 'Spirala' once a day.

ing
'Light Organ' with nine curved mirror strips.


DATA
Title:  Light Installations in ten towers
Concept: The concept of the art is to make time of day, noon, seasons and climate visible deep inside the building as they form part of cosmological movements of the sun. Reliefs and objects are autonomous works of art. At the same time they are part of installations in which daylight phenomena such as the summer solstice occur. These phenomena ad value to the building.

Description:           
Reliefs of copper and brass facing south are installed at the top of the light wells Thes wells form the centre of each of the ten towers. 30 meter below, at the indoor walkway, that connects these ten towers, sculptures are placed at strategic positions. Once a year sunlight reflected by the reliefs will reach these sculptures, melting both parts of the light installations into a single piece of art. These 'Special Events' are the essence of the project.

Artists:  Joost van Santen and Judigor
Completed:  1987
Project duration:  3 years
Medium:  daylight, sunlight, copper, brass, marble, glass
Location:  Amsterdamse Poort, Amsterdam, Netherlands
Architect:  Alberts en van Huut
Project manager:  Ir. J.J.C. van Rijs
Commissioning Agency: NMB Bank (Renamed ING Bank in 1992)
Budget:  euro 100,000,--
Remarks:  the design was made in close collaboration with Arnold Hamelberg

top

 

ING Bank

The Head office of the ING Bank Amsterdamse Poort, designed by architects Mr. A Alberts and Mr. M. van Huut, is renowned as a sublime example of organic architecture with integrated art.

The integrated light art by artists Joost van Santen and Judigor brings sunlight deep inside the building, creating awareness of the cosmic movements of the sun. The installed reliefs and objects are autonomous works of art. At the same time they are part of installations in which sunlight phenomena such as the summer solstice occur. These potential phenomena are present in the form of expectation, even if one is not there to observe them as they occur, enhancing the quality of the environement.

Stonehenge

ing xxx
Stonehenge, Wiltshire, west of Amesbury and north of Salisbury, England

Abu Simbel monument in Aswan, Egypt

ing ing
A ray of sunlight penetrates the temple and touches the statue of Ramses II 21-22 february

Kukulkan Pyramid, Chitzen Itza, Mexico

ing ing
Pyramid and descent of the feathered serpent at the spring and autumn equinoxes.

ing ing
Descent of the feathered serpent during spring and autumn equinoxes

ING Bank Amsterdamse Poort, Amsterdam Netherlands

ing ing
The sun reaching the mirror objects during the summer solstice June 21.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
commissions
in architecture
sculptures drawings       resumé inspiration contact home
houd voor id "top_nav" weergegeven