light art in
architecture
sculptures paintings
drawings
Joost van Santen contact start page

Hospital East-Limburg ZOL, Genk, Belgium.

At the facades coloured glass panels are mounted.
Inside the building the panels appear as coloured glass windows.

 


01genk
Hospital block east facade.

02genk
Inside the building the panels appear as coloured glass windows; each room with its own original designs.

04genk
The block

03genk
Hospital room with coloured glass window.

05genk
Panels

08genk
Waiting room with coloured glass window

07genk
Coloured glass windows in hospital rooms.

09genk
West facade. On the square a glass sculpture and three coloured glass benches.

10genk
West facade

11genk
Night view

12genk
Night view.

top

16genk

17genk

DATA

Title: IN OUT

Description: At the facades of the new hospital building 155 coloured glass panels are installed. Dimensions 4 meters x 1,10 meters each. The panels bring colours to the outside of the building. The panels are translucent. Images inside are diffused. In the rooms they are objects of meditation.

The new building block is much larger than the pavilions that characterized the hospital until then. The panels of coloured glass break the massiveness of the block, make it transparent. So even that new building block has become the hospital's visiting card.

The glass panels have an effect outwards and inwards.

Each hospital room has a its own coloured glass window, which reflects the intensity of the light outside. The colours break the sterility of a hospital environment. The sublte colours invite meditation. In case the window is annoying, a curtain can be pushed in front of it.

Completed: The east façade has been installed in 2016-2019
Location: ZOL, Schiepse Bos 6, B-3600 Genk, Belgium
Project duration: 5 years
Medium: Digital Prints inside glass.
Architect: Architectengroep A4, Leuven, Belgium
Project Consultant, management and art: Michel CraybexProject manager: Ir. Philip Verheije Commissioning Agency: Hospital East Limburg Genk, Belgium
Remark: the project has been developed in close collaboration with architects Gunther Herrijgers and Wouter De Ceulaer





 



 








 

 
 

 

 
genk1